Tény: Az iPhone megjelenése "forradalmasította" az okostelefonok piacát. Korábban okostelefonokat szinte csak azok használtak akinek szükségük volt ezek funkcióira valamilyen formában. Az iPhone viszont a tömegeknek készült. Szép lassan többségbe kerültek azok a vélemények amik egy okostelefont a design és nem a valós lehetőségek alapján ítéltek meg. Akiknek viszont valóban szükség volt mindarra amit egy okostelefon nyújthat egyre inkább új készülékek nélkül maradtak. Majd megjelent a Nokia N900.

Bár az indexen akadt olyan Apple termékekkel foglalkozó kereskedő tollából megjelent cikk ami leírta: csak a geekek fanyalognak, az iPhone meg ugye tökéletes, mégis kicsit jobban körülnézve nem csak a geekek öncélú nyavajgása volt ellenérv, hanem bizony ennél nyomósabb érvek is felmerültek. Sok esetben persze kiderült: Az okostelefon inkább a telefonok bizonyos funkcióit nyújtó PDA mintsem telefon. A telefon nyújtja a kamerát a QR kód olvasásához, a GPRS alapú kommunikációt a központtal, a GPS koordinátákat... A házilag kinyomtatható, interneten vásárolt menetjegy ellenőrzését egy egyedi software végzi.

Létező alkalmazás, létező példa arra, mi mindenre jó egy okostelefon. Ráadásul mivel viszonylag nagy szériában készült, olcsó, többféle alkalmazást fejleszthetünk rá. A jegyvizsgáló a jegyet tudja ellenőrizni, a főellenőr a jegyvizsgálót is. Akár 2-3 teljesen egyedi software futhat a telefonokon. Hogy ez jegyeket ellenőriz, vagy serverek távfelügyeletét segíti az lényegtelen.

Igen: A multitasking, a taskok kzötti kényelmes váltás is fontos: Hiszen egy autóbusz esetén a vezető ugyanazzal a készülékkel ellenőrizheti az otthon kinyomtatott jegyet, kaphat a diszpécsertől utasítást, hogy kerüljön el egy balesetet, jelezheti vissza a GPS alapú pozíciót a központba, és fogadhat olyan útvonal javaslatokat ami alapján az eszköz elnavigálja oda ahova kell. Sőt, a cég virtuális alközpontján keresztül a beszélgetés is megy.

Hogy? Bluetooth kamerával, a készüléket megfelelő házba építve elegánsabb a megoldás? A lényeg változatlan: Az okostelefon nem a facebookról, nem a pár rárakott játékról és nem a középkategóriás üzleti telefonokon is szériatartozék email kliensről, böngészőről szól.

Korábban a fenti feladatok ellátására leginkább a Windows Mobile alapú eszközöket használhattuk és kérdéses, hogy az utód Windows Phone 7 képes-e ezt a szerepet betölteni. Az azonban tény, hogy sem az iPhone sem az Android nem ideális az ilyen feladatokra. És persze az ilyen speciális feladatok, a geekek igényei mellett számos más dolog lehet amikor felmerül: mégsem az iPhone az ideális.

Persze: Video van flash nélkül. De senki sem fogja azt mondani: Lecserélek egy belső oldalt, hogy a flash-t is használó felületetektől szabaduljak. Nem mi fogunk alkalmazkodni a telefonunkhoz, elvárjuk, hogy az feleljen meg a mi igényeinknek. Az iPhonenek bevallottan nem ez a célja.

Szívesen mondanám, hogy a Nokia megértette, hogy milyen igények merülnek fel ezen a piacon, ám inkább csak a véletlenek sora vezetett az N900 megjelenéséhez. Látva az új piacot, a Nokia is rájött: Az elérhető megoldásaik nem elegendőek a piacon. Nem volt jó ötlet sem a Windows Mobilehez, sem az Androidhoz nyúlni, követő pozícióba helyzeve a Nokiát. Maradt a kézenfekvő megoldás: Egy nyílt forráskódú operációs rendszerre építeni a Nokia új rendszerét.

Megjelent több internet tablet a Nokiától (a tablet nem az Apple ötlete), majd a rendszer (viszonylagos) sikeréra építve az első Maemo Linux alapú okostelefon: A Nokia N900. A történet azonban nem ilyen egyszerű. A Nokia N900 bár jól használható okostelefon, jól látszik, hogy inkább a fejlesztőket célozza meg, bemutatja mire képes a technológia... Nem egyértelműen a végfelhasználók jelentik a célt.

A Maemo jövője azonban megpecsételődött: Az utód az Intellel és most már AMDvel közösen fejlesztett MeeGo. Bár a tervek szerint lesz egy Maemo 6 a MeeGora való teljes átállás előtt, ebben egyre kevésbé hiszek: A MeeGo ugyanis hamar berobbanhat a köztudatba, hála a Moorestown platformnak.

Ugyanakkor a fejlesztési irány megismerésére a Nokia N900 mégis remek eszköz, és a piacon jelenleg elérhető egyik legnagyobb tudású okostelefon. A MeeGo-ra való átállás pedig minden valószínűség szerint javarészt zökkenőmentes lesz. Ergo: Ha házon belül fejlesztésben gondolkodunk akkor a Maemo és a MeeGo mégis jó cél platform.

Ugyanakkor feltűnő, hogy a Nokia N900 és a Maemo linux mennyire más koncepciót képvisel mint az iPhone vagy az Android: Nem feltétlenül cél megreformálni az eszközök kezelését, annál inkább lehetőséget adni, hogy a megszokott eszközöket, a megszokott módon kezelhessük.

Ha van OpenOffice, van GIMP akkor nem meglepő, hogy az elérhető firefox verziók között bőven van olyan, ahol a Flash és Java támogatás is elérhető. És nem a mobilokon megszokott J2MEről van szó, hanem teljesértékű Java VMről.

Nincs divat teremtésre szánt "created on my Nokia N900" a dokumentumokban, hiszen az OpenOffice éppen olyan mint PCn. Számos érdekes software van ami telefon specifikus, de mégis tény: A Nokia N900 valóban egy mobil számítógép. Persze míg a legtöbb okostelefont könnyen megtanuljuk használni az N900 kiismeréséhez idő kell. Aki sose használt linuxot, annak nem is kevés.

A telefon menüjében ugyanis könnyű megtalálni az X Terminal feliratú ikont, annál nehezebben boldogul a parancssorral az aki, még nem ismeri pl. a man parancsot. És bizony mivel nem teljesen kiforrott rendszerről van szó, könnyen belátható: Előfordulhat olyan eset, ahol bizony konfigurációs fileokat is érdemes szerkeszteni. Sok esetben nem egy kényelmes felületről...

Bizonyára az első MeeGo alapú telefonok sem lesznek igazán mások. És MeeGo telepíthető az N900ra is, így aki fel akar készülni a MeeGo alapú eszközök sokaságára, annak érdemes kipróbálni egy N900at.