Nem lehet nem észrevenni, hogy bő 15 éve téma a linux "előre jelzett" térhódítása a desktop piacon. Bő 15 éve téma, de az igazi térhódítás elmaradt. Az okokat felesleges volna e post keretében elemezni. A korábban a várt eredmények reményében a linux mellé álló cégek "lojalitása" megkérdőjelőzödött, a térhódításról szóló jóslatok megkopott lejárt lemezzé lettek. De a 15 év alatt nem merült fel a kérdés: Mit is "rontottunk" el? Az igazi áttörést látszólag a mobiltelefonokra, tabletekre szánt megoldások hozták el: Az Android, a Maemo. Az igazság azonban kicsit összetettebb.

A linux a desktop piacon nem tudott igazán elterjedni, a rossz nyelvek szerint a server piacon is visszaszorulóba került ám akadt egy terület ahol töretlen volt az előretörés: A beágyazott rendszerek. Ahol a hardware és a software furcsamód egyetlen egységként jelent meg, ott a linux szépen lassan dominánssá vállhatott. Az okokat ismét nem elemezném. Pusztán megjegyezném: Innen egyenes út vezetett a mobiltelefonokra.

A zártabb rendszereket jelentő probálkozások mellett ugyan voltak próbálkozások a Windows Mobile megszorítására is, de az a célközönség nem volt vevő a Linux térhódítására: Nem voltak rá megfelelő alkalmazások. Az iPhone megjelenése új piacot teremtett, az "okostelefon" divatcikk lett. Akik idegenkedtek az Appletől azoknak sürgősen új rendszer kellett, némi hypeval a háta mögött: Nem meglepő hát, hogy áttörést hozott az Android.

Az okostelefonok "újraértelmezése" viszont jelentős piaci rést hagyott maga mögött, és ezt a rést tudja betölteni a Maemo, a MeeGo. A jövő a mobil eszközök terjedéséé, a jövő linuxa ezen a piacon mérettetik meg, és a Maemo, a MeeGo jelenleg jó lehetőségekkel rendelkezik. A kérdés csak az: Hogy hat a jövő linuxxal a linux jövőjére? Ha a telefonunkon megbarátkozunk a linuxxal, vajon többen fogjuk azt választani a notebookunkon is?

Korántsem egyértelmű a válasz: Tény, hogy a Linux egyre nagyobb piac lehet és így egyre több programot érhetünk el majd Linux alá, ha az otthonunkban is Linux alatt játszunk, dolgozunk akkor a cégek számára is könnyebb lehetne a váltás. Ha pedig a cégek váltanak, otthon is könnyebben váltani fogunk.

Legalábbis így a logikus, ha egy apróságról elfeledkezünk: A linux messze nem egységes rendszer. Ugye senki sem mondaná azt, hogy az Android ismeretében gond nélkül elboldogulna egy Slackware linuxot futtató PC előtt, és képes lenne megoldani a felmerülő problémákat.

Ha pedig a cég azt látja olcsóbb a munkaerőnek a Windows új változatát megtanítani, mint egy számára ismeretlen linux disztribúciót, akkor a munkahelyek nem váltanak. Ha a linuxos telefonon elindul sok elterjedt Windowsra fejlesztett játék is, a játékiparnak nem lesz célja MeeGora fejleszteni, hiszen az ezt futtató "csúcs telefonok" nem tömegtermékek és így is van rá "elég termékük" akkor sokan maradnak otthonukban a Windows mellett.

Ha pedig a Moorestown platform, a PCs programokat futtatni képes mobiltelefon lesz a következő forradalom a mobilok világában, akkor arra szinte biztos, hogy a Microsoft gyorsan lépni fog. Addig van ideje lépnie a linuxos világnak, kihasználva a helyzeti előnyt.

Ez az előny jelenleg igen nagy. A Microsoft ugyanis nem érti igazán a mostani piacot. Későn lépett be egy az iPhone és az Android vetélytársának szánt készülékkel, és nem korán reagált a Moorestown platformra, az új nagyobb kapacitású akkumlátor technológiákra. Ha a Moorestown nagy dobás lesz, akkor is egy generációnyi lépéshátrányban van a Microsoft.

Soha ilyen jó esélye nem volt a linuxos világnak. Érdemes rá odafogyelni. Ezt az esélyt pedig a Maemo és a MeeGo hozta el.