Vártunk egy bejelentést, addig nem tudtam: miről és hogyan kellene írni. Történt egy bejelentés, és nem tudtam miért kellene írni. Nem tudtam, mert a Nokia döntését értem is, meg azt is tudom, mekkora marhaságot csinálnak. Tény: A MeeGo fejlődése sokkal lassabban halad a vártnál. Részben a Nokia miatt, de részben az Intel is felelt a problémákért. Részben pedig a linuxos világot is lehet hibáztatni. A Maemo és a MeeGo ugyanis a linuxos világ számára is értékes lenne. Csak ehhez tenni is kellene valamit. Nomeg elfogadni sok mást.Ahhoz, hogy a MeeGo üzletileg sikeres legyen nem csak a készülékeladásoknak kell sikeresnek lenni: Nem ártana, ha pl. az "Ovi store" is sikeres lehetne. Ehhez viszont kellenének kereskedelmi programok is. Meggyőzni a fejlesztőket érdemes erre a platformra fejleszteni nem könnyű feladat. De igazából nem is itt van a legnagyobb gond: ha Open Source programból van kevés és sokminden csak nehezen frissül, akkor komoly gond van.

Igen: Lett easy debian. Lett ezzel teljes OpenOffice.org, lett ezzel együtt GIMP és sokminden más. De nem lett ezekből önálló maemo-s csomag, az easy debian féle megoldás egy telefont ütőképessé tehet, de egy platform üzleti sikerét nehezen alapozza meg.

Persze: A Maemo és a MeeGo ilyen szempontból más. A Maemo-ról azt tudjuk, nem valószínű, hogy lenne újabb Maemo-s telefon, felesleges ehhez a rendszerhez higazán alkamazkodni. A MeeGo más csomagkezelő, más konfigurációs fileok, sok szempontból más disztribúció. No és persze teljesen más hardware, hiszen sok MeeGos telefon valójában egy miniatűr PC lesz.

A Nokia pedig könnyen belefutna egy olyan helyzetbe, ahol minden nagyobb PC gyártó hirtelen elkezdt telefont gyártani, az új platformon hatalmas a helyzet, a nagy várakozás után már a neve sem feltétlenül jelent sokat: Egy gamer vajon Nokia telefont venne, vagy Alienware-t? De ugye az üzleti laptopok mellett árult Dell, Lenovo, stb. PC telefon vagy a "megkopott hírű Nokia" egy terméke között sem egyértelmű a Nokia előnye.

Ráadásul a MeeGo csak a legdrágább készülékek piacán tarol, a Symbiannal a Nokia hamar elvesztené a közékpategóriát, ha nem lenne kapcsolódó felső kategóriás termék. És bizony addig is kell valami. A Windows Phone viszont egyértelműen SOKKAL jobb választás mint az Android. Főleg az előjogok ismeretében.

Csakhogy a MeeGo mögött ott van az Intel, MeeGo lesz. Ha MeeGo lesz akkor lesz PC kompatibilis telefon, akár wine, akár .net framework is elképzelhető. Lesz rajta office. Lehet majd ezekre a telefonokra kényelmesen, gyorsan és hatékonyan fejleszteni. Az Androidot nem öli meg, mert az olcsó telefonokra nem jó a rendszer. A középkategóriába is nehezen törne be.

De a felső kategóriát elviszi. A Windows Phone 7 pedig szintén nem jó sem olcsó telefonra, sem a középkategória aljára. Ha a felső kategóriát elbukja a MeeGo miatt, akkor hiába jobb rendszer az Androidnál sok szempontból bukik. Ha pedig a Nokia WP7es telefonjait a jelentős részben a Nokia pénzén fejlesztett MeeGoval üti ki a Dell, az ASUS, a Lenovo, akkor azt igen nehéz lenne elmagyarázni a befektetőknek. Pech. De a Microsoftnak is kemény lecke, ha PC kompatibilitás, Windowsos programok véreztetik ki a Windows Phone szépnek induló sikerét.

Ráadásul míg az Androiddal, iPhoneval szemben ki lehett volna várni, hiszen egyik esetben kevés a jó fejlesztőeszköz, nehézkes a fejlesztés, másik esetben a jóváhagyás a nehéz, így mindkét rendszer "félkarú óriás", az új Windows Phone bármilyen sikere esetén ott lesz a Visual Studio... És ugye nem kell jóváhagyás. A Nokia ezért is volt lépéskényszerben. A kényelmes fejlesztőeszköz léte, hogy sok célra jó eszköz a telefon viszont brutálisan komoly előny. Ha emiatt cégek számára jobb, az sok fejlesztőt vonz, ha sokan átállnak erre, akkor nehezebb később lépni. Ráadásul, ha sok nagy fejlesztő átáll, akkor a kicsik is kénytelenek a WP7re odafigyelni.

Van Plan B, Nokia részvényesek, volt alkalmazottak, stb. állnak mögötte. Itt a MeeGo kerül a középpontba. Csakhogy nem tud mit kezdeni azzal a lépéskényszerrel amit a WP7 teremtett.

De miért nincs lépéskényszerben az Intel? Mert neki nem fontos a középkategória, nem fontosak az olcsó telefonok. Nekik csak a PC telefon koncepció sikere érdekes. Hogy erre ne a Microsoft üljön rá teljes asztali windowst futtató telefonokkal az elsősorban a Linuxos közösség érdeke. Ennek a közösségnek kellett volna megtartania a Nokia-t, elég hangosnak lennie a blogokon ahhoz, hogy "mindenki" a maemo-ról, meegoról beszéljen, és lehessen várni.

Nem a Nokia fordított hátat a linuxnak. A linux és az Open Source közösség fordított hátat a Nokianak. Kevés volt a Hype, akadt olyan program, ami nem frissült elég gyorsan, nem lett programokkal "kitömve" az Ovi store, stb... A közösség és sok elérhető program, a fejlesztés egyszerűsége okán jelenleg az N900 verhetetlen. De pár hónapon belül már könnyen lehet, hogy messze nem lenne az.