Nem árt, ha egy operációs rendszerhez több böngésző is elérhető. Nem árt, ha ezek valóban különböző böngészők, más a rendering engine, máshogy és más kiegészítőket kezelnek, stb. Egy Internetezésre is szánt eszközzel szemben ez "alapvető elvárás", még akkor is, ha az iPhone és az iPad csak a webkit alapú megoldásokat ismeri, s nincs szabad plugint telepítgetés sem. Szerencsére a Nokia N900 esetén nem csak 1 féle megoldás egysíkú variánsai közül választhatunk, hanem akad valódi választék, például böngészőfronton is.

A valódi alternatíva annak is köszönhető, hogy akad Opera is az n900ra, de a WebKit motor szerelmesei is feltehetik a Midori nevű böngészőt. Mégis maradjunk csak a Gecko motor környezetében, méghozzá egészen közel a motor hazájához. Maemo-ra kétféle firefox is elérhető. Az egyik a mobilokra szánt Firefox amiből akad egy "minden eddiginél gyorsabb" béta verzió is, a másik viszont az Iceweasel. Az Easy Debian csomaggal érkező "rebranded firefox" viszont nem a mobil firefoxon alapul, hanem az asztali gépeken futó változaton.

Így mondanom sem kell, hogy nem csupán Flash de Java támogatás is van, ami szokatlan a mobiltelefonokon. S bár az asztali gépeken megszokott teljes értékű JAVAval számolhatunk, a telefon memóriája korlátozott, így az erőforrásigényesebb appletek használata nem mindig megoldható.

A mobil firefox kapcsán is akad ám egy fontos érdekesség: Korábban jeleztem, hogy az Ovi Store, az App Manager és az easy debianhoz tartozó csomagkezelő is alkalmas programok beszerzésére, mint az egyes programok honlapja is. Nos a Firefox béta telepítése kapcsán az App Manager alkalmazáskatalógusai közé felkerül egy "Mozilla multi Beta Catalog" innen a Firefox bétát is a Maemo saját csomagkezelője frissíti.

Ellenben ez azt is jelenti: cseppet sem mindegy, hogy milyen katalógusokat adunk meg az App Managernek, milyen választékból kereshet alkalmazásokat, frissítéseket. Pár napon belül e kérdésben is várható egy post.