Furcsa telefon a Nokia N900. Míg a legtöbb telefonnál megszokhattuk: Sok oldalnak csak a mobiltelefonokra tervezett változata működik, mert a java, a flash és ki tudja hány dolog meghaladja sok telefon képességeit, addig a Nokia N900 esetében inkább a fordított esetre láttam példát: A teljes oldal működött, a mobil változat viszont nem. Legalábbis az általam próbált böngészővel. Nem kell messzire menni az első nem működő oldalért: Az origo mobil változata pl. nem megy. Persze sokan az oldalt okolják a problémákért... Mások viszont azt említik meg, meglepő is lenne, ha működne bármi ilyesmi is az n900on. Mindkét oldalnak igaza van.

Egyfelől tény, hogy ahogy a postr esetében használható naptárnak is vannak jól látható hibái, úgy az origo körül is vannak furcsaságok. Ha egy általában jól működő mobil böngésző viselkedik furcsán, ha az m.index.hu megy, az m.origo.hu nem, akkor gyanakodhatunk rá: Az Origo házatáján is lehetne változtatni pár dolgon. Másfelől viszont azt is pontosan tudjuk: A gond annyi a firefox az n900on sem támogatja az origo mobil változata által használt mime típust.

Az m.origo.hu a WAP 2.0-hoz alkalmazkodik, és ma már vannak olyan telefonok amiken web böngésző van, WAP böngésző nincs. A Firefox pedig pont ugyanazt a problémát látja mobilon amit egy asztali gépen lát: Az oldalhoz WAP böngésző kéne. A telefon alapértelmezett böngészője - bár kevesebbet tud (de jobban a készülékre van szabva), mint az utólag feltelepített firefox - szintén a firefoxon alapul, így a korlátozás közös. Ha WAPot szeretnénk: tegyünk fel operát.

Ráadásul a történet nem áll meg itt: Hiszen nagyon sokan egy harmadik böngészőt is előkeresnek az Opera előtt is: Az Easy Debian csomagban lévő Iceweasel-t, mint tudjuk ez is egy "unbranded firefox", csak éppen java támogatással, rendes flash playerrel, stb. a debian csapatának köszönhetően. Ergo ismét eljutottunk oda, hogy a böngészőnk inkább az asztali gépeken megszokotthoz hasonlít, mint a többi mobiléhoz.

Ráadásul joggal felmerül, ha a nem mobil tartalom hibátlanul megy, akkor mi lenne a célja a mobil változatnak. A sok korlátlan adatforgalmú csomag okán maximum a roaming jut eszünkbe (ha nem wifit használunk), illetve ha magunk fejlesztünk weboldalakat mobiltelefonokra. Ekkor viszont előkerülhet az Opera klasszikus mobil browsere.

Bár az n900 támogatását még az ésszerű határokon belül elvárhatónak érezhetjük, elegendő a jövőre gondolnunk ahhoz, hogy meglássuk: A MeeGo alapjaiban forgathatja fel a helyzetet. És nem a Nokia által esetleg ARM procikra épített megoldásokra gondolok, hanem az Intel féle Moorestown platformra gondolok, ami bizony az n900nál is sokkal inkább PC.

Sokan a Maemo körüli csendet (igen kevés fejlesztés a Nokia részéről) annak tulajdonítják: A Nokia talán a WP7 rendszer felé kacsintgat... Ám ezer és egy írás jelezte: Miért is valószínűtlen a WP7 támogatása. Többek között azért, mert a Nokia telefon hamar "csereszabatossá vállna" bármi mással. Ha viszont csupán az ARM procik leváltása a cél a Moorestown platformra, és az akár windowsos alkalmazások elindítására is alkalmas okostelefonok készítése a cél, akkor bizony egy érdekes jövőképet láthatunk magunk előtt. Ez ugyanis gyakorlatilag végleg elmoshatja a határvonalat a mobiltelefon és a PC között.

A Maemo, a MeeGo és az ezekre épülő telefonok éppen ezt a határt készülnek lebontani. Így nem meglepő, ha azt mondom: Ezeken inkább a PCre szánt tartalmak működnek jól, és ennek így is kell lennie.

A Java és a Flash támogatás bőven kárpótol bárkit a fenti helyzetért. Ez igaz még akkor is, ha akad olyan Java vagy Flash tartalom ami lelassíthatja a készüléket és mellette viszonylag gyorsan merítheti le a telefont.

És be kell látnunk, nem csak az Apple által is hibáztatott Flash képes ilyesmire, hanem bizony sok esetben a JAVA is. Vagy bármely olyan script és / vagy program amit nem a telefonok szűkös erőforrásaira szabtak. Nem szeretem a Flasht, rossz vele, de még rosszabb nélküle. És sok esetben akár a JAVA esetében is ez jut eszembe.