E-mailt akár 10 éve is küldhettünk már mobiltelefonról. Sőt, 15 éve is. Az első okostelefont ugyanis az IBM már 1992ben bemutatta. Az IBM Simon az 1992ben történt bemutatása után végül 1994ben került forgalomba, majd 900 dolláros áron, ami bizony még egy felső kategóriás okostelefonhoz képest is magas. A telefon képes volt e-mailt küldeni, fogadni. Érintőképernyőt használt és a legtöbb PDA funkciót tudta. A Nokia 1996ban lépett be az "okostelefon piacra". A Nokia 9000 Communicator szintén tudott e-maileket küldeni és fogadni. Tudják mi volt a másik érdekessége?

Elárulom: Az x86 architektúra, ami bizony a PCkkel közös alapot jelentett. Nem volt túl erős a hardware, A 386os processzor 24 megahercen futott, az összesen 8 mega tárhelyen pedig elég sokminden osztozott. Többek között a GEOS 3.0 is. Aki számára a GEOS név a Commodore 64es időkből ismerős, hiszen a két rendszer fejlesztője közös. Igaz, az eredetileg OS/90 néven majd PC/GEOS néven futó projekt természetesen teljesen inkompatibilis a 8 bites gépeken futó "előddel". Később ebből lett a PEN/GEOS irány is, ami a Nokia Communicator-on futott. A GEOS alatt pedig, nem meglepő módon, a DOS is ott volt.

A "mobil GEOS" megjelenésekor a GeoWorks már feladta a PCs vonalat, aminek a későbbi utódai a NewDeal Office majd Breadbox Ensemble néven futottak. Ugye mondanom sem kell, hogy itt is PCs alkalmazások jelentek meg a mobil eszközön. A 9110-es kommunikátor esetében már 486os processzor jelent meg. De még mindig ott volt a romban a jó öreg DOS.

A lényeges váltást a 9210 hozta meg, ami az ARM architektúrát, a Symbian operációs rendszert is hozta, de tény, hogy az e-mail kezelés maradt. Egy i betűt hozzácsapva a típusnévhez a streaming video mellett flash támogatást is kapunk. Nincs is olyan messze az a PCs világ. És bizony a 9000es sorozat végén a Nokia 9500 Communicator sem hagyhatta ki az emailt. Sőt az az MS Office által készített dokumentumok kezelését sem. Az nSeries és az eSeries is hasonló folytatást hozott.

Furcsa, hogy a T-Mobile az okostelefon reklámok az e-mailt említik, amikor mint látjuk az okostelefonok világához az a kezdetektől hozzá tartozott. Már akkor, ha megelégedtünk az alapokkal. Csakhogy sokféle formátumú attachment érkezhet meg a telefonunkra. A legbüszkébb iPhone tulajdonos is fennakad, ha marketingesként egy flash bannert kellene jóváhagynia, de a telefonján nem tudja megjeleníteni, flash player hiányában.

Ha a telefonon korlátáokkal elérhető levelezés nem függetleníti a számítógképtől ahol a csatolt fileok szélesebb körét meg tudja nézni, akkor bizony keserű szájízzel kell tudomásul vennie, hogy mégsem teljesértékű a mobilos levelezés. Mert éppen azt az egy ügyet nem sikerült elintéznie amire szükség lett volna.

Tudom, a flash emlegetése övön aluli ütés volt. Legyen akkor a platformfüggetlenre szánt nyomtatvány kitöltők használata egy adóbevallásnál. Vagy egy PSD jópár layerrel... A "levelezésünket nem az iPhone korlátaihoz tervezték", jöhetne a szokott válasz, de elvárhatnánk, hogy a telefon alkalmazkodjon hozzánk, és ne nekünk kelljen a telefon sokszor szükségtelen korlátait elviselnünk.

A Nokia N900 pedig tudja ezt. Igaz, nem feltétlenül szuper kényelmesen: Az Easy Debian telepítése után egy Debian alapú chroot környezetet kapunk. Egy "különálló rendszer" ami mégis használja a Maemo eszközeit. Ugye mondanom sem kell, hogy az Easy Debian is az "App managerből" csomagkezelőből települ, nem az Ovi Store softwareboltból... Hiába linuxos világ ez és nem "AppStore-os". Ha pedig megbízunk a debianos fiúkban, akkor egy újabb csomagkezelőt megnyitva további alkalmazások sokasága közül választhatunk és így már elég sokféle formátumú filet meg tudunk nyitni.

Egy megfelelő JAVA VM telepítése után pedig a "többplatformos" JAVA alapú megoldásokat is használhatjuk. Természetesen nem csak debian alapú chroot környezetek léteznek, hanem számos más megoldásra is akad példa. Pl. a népszerű ubuntu-ra épülő megoldást is láttam.

Megoldható az is, hogy a telefonunk alap desktopja is egy ilyen disztribúcióból származzon. A chroot alapú megoldások mellett akár a MeeGo operációs rendszerre való teljes átállást is megfontolhatjuk.

Az n900 egy picit szakított a Nokia 9210 által hozott úttal: Immár újra egy PCkről is ismert operációs rendszer van a telefonon, és újra futtathatunk PCs programokat. Az Intellel való együttműködés a MeeGo kapcsán az x86 architektúra visszatérését is jelentheti az okostelefon piacra, megteremtve a lehetőségét annak, hogy az asztali gépünkön, notebookunkon megszokott programokat a telefonunkon is futtassuk. (Vagy éppen egy az n900 közvetlen elődeihez hasonlító internet tableten.) Így pedig tényleg magunkkal vihetjük a levelezést, az ügyintézést.