Szinte bármilyen okostelefont választunk is, mindig van lehetség az Office dokumentumok megtekintésére, alapvető szerkesztésére. Pár dollárt kifizetünk, s cserében kaphatunk egy telefonunkra kerülő programot és máris megnyithatjuk a dokumentumainkat. Pár alapvető szerkesztésre van lehetőség, de a WYSIWYG ebben a méretben ritkán működik tökéletesen. A Nokia N900 is felkínálja ezt az utat, az Ovi store kínálatában van megfelelő alkalmazás 30 dollárért. De van egy másik út is: Az OpenOffice.org telepítése.

Hívhatnánk az új nevén LibreOffice-nek is, de egyfelől a régit többen ismerik, másfelől a telefonon lévő verziót még így hívják. És nem egy külön mobil verzióról van szó. Az OpenOffice.org általában az EasyDebian csomag részeként érkezik a telefonunkra, így érdemes telepíteni. Ez persze egy kifejezetten lassú folyamat, hiszen egy 2 gigabyteos lemezkép file letöltése, kicsomagolása a lényegi része a folyamatnak.

A program elindításánál akad némi várakozás, ami nem is meglepő, hiszen egy asztali PCn sem indul azonnal egy ilyen méretű alkalmazás, de utána az asztali gépeken is megismert felület fogadhat bennünket. Persze, mint a legtöbb telefonon, itt is sötét alapon fehéren írunk. Az ilyen jellegű beállítások nem meglepőek.

Egy teljesértékű irodai software csomag kerülhet a telefonunkra, az elkészült dokumentumokat akár PDF formátumban is elmenthetjük, és mindez egyetlen fillérünkbe sem került. Minden olyan lehetőség a rendelkezésünkre áll, amit egy irodai programcsomagtól elvárhatunk.

A szövegszerkesztés, táblázatkezelés, prezentációk készítése, az ezekhez tartozó egyszerűbb ábrák megrajzolása immár valóban megtörténhet a telefonunkon is. Hogy örülünk a lehetőségnek, vagy bosszant, hogy a munka így könnyebben utólér bennünket már rajtunk múlik.