A Nokia N900 esetében az egyik dolog amit érdemes megszokni: nem egyetlen store szolgáll ki minket. Nem pusztán arról van szó, hogy szinte bármely oldalról letölthetnénk programokat. Az, hogy nem vagyunk egyetlen store-hoz kötve nem igazi újdonság. És talán kevésbé is tűnik fontosnak: mert valóban nem vagyunk egy helyhez kötve, de felmerül a kérdés: Hol máshol kínálnak még programokat a telefonunkra? A legtöbb ismert letöltő oldal nem foglalkozik a mobiltelefonokra telepíthető alkalmazásokkal, így mégis egy helyen keresnénk a legtöbb programot.

Maemo esetében ez viszont nem működik. Nem működik, mert akad kapásból az App Manager és az Ovi Store mint "hivatalos" forrás, és cseppet sem meglepő módon az App Manager tartalmazza a több programot. De egy Easy Debian telepítése után senkit sem lep meg, hogy lesz egy Synaptic Package managerünk is? Ha váltanánk MeeGo-ra, változnának a lehetőségeink ismét.

Ugye az sem lep meg, ha a firefoxból a legújabb béta verzióra frissítenénk, akkor éppen úgy a software saját weboldala a forrás, mint a különböző pluginek letöltéséhez is. Igen: Akadnak különböző firefox pluginek is, és ezeket éppen úgy egy a mozilla alapítvány által üzemeltett oldalról töltjük le, mint PCre.

Sok esetben konkrét programot keresnénk Maemo-ra, szeretnénk megtudni, hogy egy PCn megkedvelt program elérhető-e a telefonunkra, akkor sok esetben érdemes a program holnapját is megnézni a csomagkezelő(k) mellett. És persze előfordulhat olyan helyzet is, hogy a kérdést fordítva tesszük fel: Vajon a telefonunkon megkedvelt program elérhető-e PCre?Ilyenkor a hivatalos oldal a forrás. Persze, ha a telefon megvásárlása előtt vagyunk kiváncsi egy-egy programra, hiszen ezek minőségétől függ, hogy az n900at választjuk-e, és ezért néznénk meg a más eszközön elérhető verziót, az is hasonló helyzetet jelent.

Ha tudjuk, hány helyen is érdemes keresni alkalmazásokat a telefonunkra, máris sokkal jobb  az alkalmazásválaszték mint csak az Ovi Store-t böngészve. A későbbi letöltésajánlókban is leírom: hol és hogyan érhető el az ajánlott program.