Kit érdekel, hogy egy telefon alkalmas vonalkód olvasónak? Itthon még ritkák a QR kódos reklámtáblák és nem valószínű, hogy hirtelen ezek leolvasása lenne a fontos számunkra. Kit érdekes a flottakövetés, ha nincs komoly autó- vagy telefonflottánk? Joggal merülnek fel ilyen kérdések, ám könnyen kiderül: az ilyen "ipari alkalmazások" akár egy család számára is hasznosak lehetnek. Már akkor, ha lehetőség van a telefon képességeinek kihasználására.

Az iskolákban számos kevésbé életszerű feladattal bírkóznak meg a diákok: A hűtőben tárolt élelmiszerekkel foglalatos adatbázis tipikusan ilyen. Nyílván ezt ki lehet egészíteni QR kóddal, és bár papíron jól hangzik, hogy akár a telefonunkon is látjuk: mit van ideje felhasználni és ehhez milyen más összetevőt vásároljunk. Ha azt is tudjuk mit szeretnénk főzni szép lehet a bevásárlólista, stb. De ki akarná QR kóddal azonosítani a hűtőben tárolt gyümölcsöket? Egy gyűjtemény rendszerezése már életszerűbb feladat, és még ki tudja mi mindenről vezethetnénk adatbázist.

Szükség szerint lekérdezni, hol is van a telefonunk (vagy éppen a gyermekünk telefonja) bizony sok emberben felmerülő lehetőség, és erre akad elérhető megoldás. Persze a "hol van a telefonom", "hol van a gyerekem" és hasonló kérdések mellett sokakban további lehetőségek is felmerülhetnek. Például automatikus riasztás, ha a telefonunk szokatlan helyre kerül, ha túl távolra kerül egy Bluetoothos eszköztől (előzetes jelzés nélkül), vagy akár csak egy pánikgomb rosszullét esetére is elegendő lehet. Természetesen GPS koordinátákkal.

Sokszor hallotuk: nem bölcs dolog felírni a jelszavakat, de sokan nehezen tudnak megjegyezni egy kellően bonyolult jelszót, ilyenkor egy QR kódot használó kulcstartót jelszóként használni nem jelent több veszélyt, mint kulcsot használni az autónkhoz, lakásunkhoz. A QR kód erre is alkalmas lehet. Kiváltképp, ha a QR kód leolvasásával kapott szövegből valami egyszerű de egyedi algoritmussal generáljuk a jelszót. Persze: El lehet lopni a kulcstartót, az algoritmust... De a tapasztalatok azt mutatják, ez sokkal kevésbé veszélyes mint a más által is tudott, vagy a rendszeresen elfelejtett (és megváltoztatott) jelszó kapcsán a social engineering.

Az igazság az, ha egy megoldás a tömegek számára vonzó lehet rá kész program, bármely mobiltelefonra. Ha viszont egyéni igényeink vannak, amire akár a "szomszéd gyerek" is képes lehet egy egyszerűbb programot összedobni, akkor jó kihagyni a drága hivatalos ellenőrzést: Jobb az, ha minden ilyesmi nélkül is telepíthetünk programokat a telefonunkra. Egy okostelefonnál ez alapszolgáltatás.